Quantcast
Channel: Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Viewing all 113 articles
Browse latest View live

Fă-ţi cel mai ieftin odorizant de baie

$
0
0
hartie igienicahartie igienica

Băile, de cele mai multe ori fără geamuri sau cu geamuri prea mici, sunt spaţiile care cea mai mare nevoie de aerisire şi împrospătare. Aşa că nu e de mirare că producătorii de odorizante îi acordă o atenţie deosebită şi dezvoltă produse din ce mai complexe. Desigur, la un preţ pe măsură. Dar care ar fi cea mai ieftină metodă de împrospătare a băilor?

hartie igienica

Există, ca de fiecare dată, o soluţie ieftină şi la îndemână. Literalmente la îndemână. Tot ce trebuie să faci e să ai la îndemână (şi îţi recomandă să ai pentru o mulţime de alte proiecte viitoare), o sticluţă cu ulei volatil. Costă câţiva lei (de exemplu cele de producătorul Solaris) şi se pot cumpăra în magazinele de tip Plafar. Tot ce trebuie să faci e să pui câteva picături de ulei în interiorul ruloului de hârtie igienică. Principiul e simplu, aşa cum îi spune numele, aroma uleiului volatil se eliberează în aer. Recomandabil e să o faci când sulul e nou pentru a te bucura de pafumul eliberat pentru mai mult timp. Îţi recomand să foloseşti arome de confiere cum ar fi cele de brad sau pin, eucalipt sau citrice (grepfruit, lămâie, portocale). Dacă se fumează în baie, cele mai potrivite arome sunt cele de scorţişoară sau cuişoare.

Pe acelaşi principiu puteţi folosi uleiul volatil în dormitoare sau în camera de zi. Picuraţi ulei volatil pe materiale care fac parte din mobilierul camerei şi care se află în zonă relativ centrală pentru a vă bucura de o difuzare uniformă. Cele mai bune materiale în acest sens sunt lemnul, cartonul, pânza groasă etc., deoarece au o densitate mare şi vor elibera parfumul treptat. De exemplu, un con de brad decorativ e ideal pentru a se lăsa impregnat cu ulei volatil de confiere. Dacă nu aveţi nimic la îndemână, puneţi câteva picături pe câteva scobitori sau beţe de frigărui.

Atenţie! Unele uleiuri volatile pot păta obiectele pe care sunt puse. Verificaţi întodeauna înainte de a le utiliza.

Cum să foloseşti smartphone-ul ca pe un GPS gratuit

$
0
0
harti offlineharti offline

Anul acesta GPS-ul – Global Positioning System, sistemul de ghidare coordonat prin satelit – împlineşte 25 de ani. Lansate la preţuri astronomice pe care şi le puteau permite doar profesioniştii, GPS-urile s-au ieftinit treptat, au fost încorporate în smartphone-uri şi chiar au fost înlocuite de sistemele de hărţi care folosesc internetul pentru a ne coordona. Astfel, avem două posibilităţi, fie cumpărăm un GPS (independent sau ca aplicaţie într-un smartphone) fie folosim internetul pentru a ne orienta. Problema apare însă când plecăm afară din ţară,  adică exact când avem mai mare nevoie de direcţionări, iar internetul în roaming este în continuare foarte scump. În aceste momente ideal este să folosim aplicaţiile mobile de orientare însă fără a consuma internet. Soluţia e să descărcăm de acasă (sau de la hotel dacă avem wifi), aplicaţiile şi hărţile de care avem nevoie. Şi vă voi arăta care sunt cele mai convenabile şi cum să le folosiţi.

google.maps harti offline

Maps.me

Aplicaţia mea favorită este maps.me care funcţionează ca un GPS gratuit. Tot ce trebuie să faci este să descarci aplicaţia şi, după, harta ţării sau ţărilor pe care vrei să le vizitezi. Marele avantaj al acestei aplicaţii care foloseşte platforma hărţilor google este că oferă indicaţii de orientare atât cu maşina cât şi pe jos. În plus nu consumă multe resurse. Unicul şi marele său dezavantaj este că nu oferă hărţile tuturor ţărilor aşa că verificaţi înainte de a pleca de acasă pentru a nu avea surprize.

Offline maps

Offline maps face cam acelaşi lucru ca şi maps.me doar că foloseşte pentru orientare hărţile celor de la Open Street şi o face bine. Marele dezavantaj al acestei aplicaţii este faptul că este o mare consumatoare de curent astfel încât dacă sunteţi pe jos nu vă recomand să o folosiţi însă este ideală atunci când mergem cu maşina şi telefonul este conectat la o sursă de curent.

Here

Declarată de germanii de la publicaţia Auto Bild drept aplicaţia anului 2015, Here este un excelent instrument de navigaţie în care nu vă solicită să vă folosiţi internetul. Descărcaţi aplicaţia şi hărţile de acasă sau de la hotel şi o să vă puteţi orienta fără grijă că o să vă pierdeţi.

Waze

Un GPS social, care vă permite să interacţionaţi cu restul participanţilor la trafic, waze este atât de inteligent încât a fost cumpărat de Google. Ceea ce oferă waze este un update constant al elementelor de pe traseu (accidente, porţiuni închise, radare, etc.) trimise de către ceilalţi utilizatori. Când însă doriţi să nu consumaţi internetul, alegeţi traseul de acasă sau de la hotel folosind internetul de acolo pentru a vă încărca hărţile după care opriţi datele şi folosiţi-l ca pe un GPS.

Google Maps

Nu toată lumea ştie dar hărţile de la Google Maps se pot folosi şi în mod offline (fără acces la internet). Pentru a folosi hărţile Google offline trebuie să le descărcaţi în prealabil. De exemplu, dacă vizitaţi Berlinul, dechideţi aplicaţia şi căutaţi Berlin. După, în partea de jos a aplicaţiei, faceţi click pe numele oraşului şi o să vă apară mai multe opţiuni printre care şi descărcarea hărţii. Dezavantajul Google Maps este că nu funcţionează ca un GPS propriu zis şi are o valabilitate de doar câteva săptămâni (harta trebuie reîncărcată după cu actualizările de rigoare), însă este o hartă eficientă şi de încredere.

După ce aţi descărcat aplicaţiile şi hărţile de mai jos opriţi datele pentru a fi siguri că nu îşi fac update-uri şi, evident, porniţi “location” din setările telefonului.

12 idei simple pentru case frumoase

$
0
0
covoarecovoare

Ai nevoie de un decorator? De o schimbare? Cu aceste 12 idei simple îţi poţi transforma rapid casa fără a cheltui mult. Sunt, de fapt, câteva trucuri pe care le poţi aplica în orice tip de locuinţă pentru a da senzaţia de spaţiu, de luminozitate, de frumos. Mai mult, dacă le poţi face tu ca proiecte de bricolaj, te vor costa foarte puţin.

  1. Decorează televizorul cu o ramă
    Te ajută să încorporezi televizorul în atmosfera camerei şi să obţii un tot unitar pe tot peretele unde îl amplasezi. În plus, poţi folosi spaţiul din jurul lui fără să pară că aglomerezi peretele.

    tv rama2

    tv rama3

    tv rama1

  2. Foloseşte covoare artizanale
    Da, sunt din nou la modă. Şi adaugă pete de culoare şi originalitate oricărei încăperi. Poţi folosi ceva ce găseşti în târg sau chiar să îţi faci unul tu din diverse materiale (dopuri de plută, capse şi dopuri de plastic, flori de plastic etc).
    covoare
  3. Construieşte un şemineu
    Evident, este vorba de unul fals în care poţi pune lumânări. Poate fi făcut simplu, cu ajutorul unei rame, sau ceva mai complicat folosind rigips, forme din ipsos ce se pot aplica pe perete etc.

    semineu fals 1

    semineu fals 2

    semineu fals 3 semineu fals 4

  4. Foloşeşte ţevile vechi pentru decor
    Dacă îţi rămân ţevi de plastic (PVC) după reparaţii, le poţi folosi pe post de perete despărţitor, mai ales în baie sau bucătărie unde este umezeală. Iar dacă rămân bucăţi de ţevi metalice, se pot vopsi şi folosi ca rafturi, mână curentă pentru scări, suport pentru prosoape etc.

    tevi 1 tevi 2 tevi 3 tevi 4

  5. Amplasează strategic câţiva paleţi
    E la modă să faci mobilă din paleţi. Se pot găsi cu uşurinţă sau cumpăra la preţuri mici. Cu puţină muncă se pot transforma în piese de mobilier frumoase şi funcţionale.

    palet 1 palet 2 palet 3 palet 4

  6. Fă-ţi propriile tablouri
    Strânge într-o pungă toate lucrurile mici şi frumoase ce rămân prin casă: nasturi, bucăţi de material, cioburi de sticlă colorată, mărgele. Când ai destule materiale, fă un tablou sau colaj cu o ramă veche. Vei aduce un plus de originalitate locuinţei tale.
    tablouri
  7. Nu uita de luminiţe
    Le poţi folosi tot timpul anului, nu doar de Crăciun. Agaţă-le deasupra patului, în jurul tablourilor, pe bibliotecă pentru seri magice în compania celor dragi.
    luminite luminite 2 luminite 3
  8. Foloseşte dungile
    Le poţi folosi pe pereţi, pe podea, pe mobilă, dar nu pe toate în acelaşi timp. Adaugă şi un pic de culoare pentru mai multă profunzime.

    dungi

  9. Fă-ţi corpurile de iluminat
    Pe lângă soluţiile ieftine pe care le poţi găsi la Ikea sau în târguri, ai la îndemână multe idei pentru corpuri de iluminat pe care le poţi face acasă din materiale reciclate.
    lampa 1 lampa 2 lampa 3 lampa 4
  10. Foloseşte oglinzi pentru a da senzaţia de spaţiu
    Pentru încăperi mici, pune oglinzi direct pe perete sau pe uşile dulapurilor. Pentru băi, poţi face chiar mozaic din bucaţi de oglindă pentru a da senzaţia de spaţiu.
    oglinzi 1 oglinzi 2 oglinzi 3
  11. Transformă mobila
    Cu puţină vopsea şi mânere noi, poţi transforma mobila veche în ceva frumos şi funcţional. Sau chiar dulapurile noi care sunt prea simple pot fi transformate cu ajutorul accesoriilor colorate.
    mobila 1 mobila 2 mobila 3
  12. Adaugă decoruri pe tavan
    Sau lumini de jur împrejur. Ajută mai ales pentru locuinţele care au tavanul înalt.
    tavan 1 tavan 2

    Sursă articol şi fotografii: http://brightside.me/  şi pinterest.com.

Jumări de pui

$
0
0
jumari-puijumari-pui

Pielea de pui nu e neapărat cea mai apetisantă parte a acestei păsări. De fapt a nici unei păsări. În plus medici spun, pe bună dreptate, că pielea de pui conţine prea multă grăsime. Şi, totuşi, ce am putea face din ea? Cea mai bună soluţie este să face jumări de pui, pe exact acelaşi principiu pe care le facem pe cele de porc. Dinco de faptul că o să obţinem o gustare minunată alături de un pahar de bere, o să extragem şi o cantitate de grăsime aromată, excelentă pentru a da gus altor mâncări, în special pilafuri. Dar să vedem cum se face trebşoara asta.

jumari-pui

Ingrediente:

  • grăsime şi piele de pui
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei, dulce sau iute; ideal afumată

Preparare:

Jumările se fac cel mai bine atunci când sunt folosite cantităţi mai mari de materie primă.
  1. Tăiaţi în bucăţi potrivit de mari pielea de pui şi grăsimea rezultată din tranşarea cărnii.
  2. Încingeţi la foc mic spre mediu o tigaie adâncă sau, şi mai bine, o cratiţă de tuci, în care adăugaţi uleiul.
  3. Adăugaţi bucăţile de piele şi grăsime şi rumeniţi la foc mic.
    Focul nu trebuie să fie prea puternic, pentru a permite extragerea şi rumenirea uniformă.
    Dacă folosiţi o cantitate mică de materie primă, în partea finală a preparării ţineţi vasul înclinat pe foc câteva minute, pentru ca jumările să fie acoperite de untură. Acest procedeu va finisa uniform jumările.
  4. Scoateţi bucăţile de jumări cu o spumieră pe o farfurie sau platou tapetat cu şerveţel de hârtie.
  5. Presăraţi imediat cu sare, piper proaspăt măcinat şi boia de ardei, după gust.
  6. Strecuraţi şi depozitaţi untura. Se poate depozita în frigider câteva săptămâni şi o puteţi utiliza pentru gătirea preparatelor din carne de pasăre .

Jumările de pui se servesc calde sau reci.

Pe acelaşi principiu se extrage grăsime şi din pielea de raţă sau gâscă, o grăsime minuată pentru cartofi la cuptor.

Cum să cureţi ieftin aragazul, cuptorul, tăvile şi tigăile arse

$
0
0
solutie curatat aragazulsolutie curatat aragazul

Recunosc că îmi place să gătesc la cuptor. Pentru că sunt leneş. Preîncălzesc cuptorul, trântesc în tavă ce vreau să gătesc, amestec cu condimente şi las tava în cuptor până se termină de gătit. Din păcate, sunt la fel de leneş când vine vorba de curăţat… Aşa că “arsurile” de pe cuptor, tăvi şi tigăi de acumulează şi nimic nu se curăţă mai greu decât urmele “arsurilor” vechi astfel că la un moment dat pare imposibil să le mai înlături. Sincer, la un moment dat am sperat ca tava mea gri cu multe pete negre să se transforme într-una complet neagră astfel încât să nu se mai vadă diferenţele. Nu s-a întâmplat:)

Din fericire am găsit soluţia (e chiar o soluţie) şi o să ţi-o spun şi ţie.

solutie curatat aragazul

Soluţia este relativ simplă şi probabil te-ai întâlnit deja cu ea. Se numeşte apă oxigenată (peroxid de hidrogen sau perhidrol) şi, aşa cum îi spune numele, se descompune repede în apă şi oxigen şi, deşi o ştii cel mai probabil ca dezinfectant (şi e corect) sau ca decolorant pentru păr, apa oxigenată are capacitatea de a dizolva. Şi o face foarte bine, mai ales dacă îi adăugăm bicarbonat care este suficient de abraziv pentru a freca arsurile consistente. Cum procedăm?

Pentru o tavă ai nevoie de aproximativ 4-5 linguri de bicarbonat şi tot cam atâtea de apă oxigenată. Pune bicarbonatul într-un pahar şi adaugă treptat apă oxigenată până când bicarbonatul este suficient de umed. Nu se va transforma de tot într-o pastă dar o să fie suficient cât să îl întinzi pe suprafaţa dorintă.

Lasă amestecul să acţioneze măcar jumătate de ceas (depinde de cât de vechi sunt arsurile), după care freacă cu partea aspră a unui burete de spălat vase.

Deşi amestecul de apă oxigenată nu e periculos pentru pielea umană, tinde totuşi să usuce pielea motiv pentru care îţi recomand să foloseşti mănuşi de latex sau cauciuc.

O să vezi că încă de la început murdăria mai proaspătă e dizolvată de către apa oxigenată, pentru cea veche însă trebuie să freci. După ce toată murdăria a fost îndepărtată, clăteşte cu apă rece şi gata!

De acum înainte poţi să foloseşti amestecul mai des pentru a depune mai puţin efort. Partea bună e că funcţionează şi la tigăi, aragaz, etc.  Mi-a plăcut atât de mult de apa oxigenată încât pregătesc un material mai mare cu ce altceva ne poate ajuta minunăţia asta în gospodărie. Pentru că te ajută să cureţi bine dar este şi economică pentru că atât apa oxigenată cât şi bicarbonatul sunt ieftine.

Nu prepara mai mult amestec decât foloseşti o singură dată deoarece apa oxigenată se descompune repede şi îşi pierde din calităţi în câteva minute.
solutie curatata aragaz.jpg solutie curatata aragaz2 solutie curatata aragaz3 solutie curatat aragazul solutie curatat aragaz

La ce e bun sâmburele de avocado

$
0
0
sambure-avocado-450x600sambure-avocado-450x600

Da, avocado nu este ieftin, dar dacă tot îl cumperi de ce să arunci sâmburele care uneori e cam jumate din tot fructul? Sâmbure care conţine 70% din totalul de nutrienţi dintr-un avocado.

sambure-avocado-450x600

Iată nişte sfaturi interesante despre ce poţi face cu un sâmbure de avocado de la cevabun.ro.

 

Sâmburele de avocado se transformă în pudră cu ajutorul unui blender sau a unui robot de bucătărie. Se desface cu un cuţit în jumătăţi sau sferturi şi se macină până se transformă în pudră după care se lasă la uscat. Se poate păstra în recipiente bine închise la frigider.

Sâmburele de avocado este tare şi nu poate fi mărunţit în orice tip de blender sau robot. Trebuie să fie un blender profesional care poate măcina cu uşurinţă seminţe, nuci şi alte alimente tari.

Dacă nu aveţi blender, puteţi folosi o răzătoare fină (ca cea de brânză) pentru a rade sâmburele. Nu vă speriaţi dacă îşi schimbă culoarea, pentru că sâmburele, la fel ca pulpa de avocado, se oxidează foarte repede.

Gustul pudrei din sâmbure de avocado este puternic amărui şi astrigent, aşa că trebuie folosită în cantităţi adecvate. Pudra proaspătă are gustul cel mai puternic, iar după ce se usucă mai mult gustul se mai estompează un pic.

Pudra se adaugă în sucuri de fructe, infuzii, supe creme, sosuri sau dressinguri pentru salate. La început, pentru a vă obişnui cu gustul, încercaţi să folosiţi pudra de sâmbure de avocado în cantităţi mici pentru a nu schimba drastic gustul mâncării.

Iată mai jos câteva idei de cum se consumă sâmburele de avocado:

Suc de fructe roşii: ideal este combinaţi pudra de sâmbure de avocado cu fructe cu gust puternic – afine, zmeură, mure, pentru a atentua gustul amar şi taninos. Adăugaţi în blender fructele (pot fi congelate), adăugaţi apă sau lapte (sau bături vegetale de soia, ovăz, migdale, orez) şi amestecaţi bine până obţineţi consistenţa dorită. Adăugaţi pudra de la un sfert de sâmbure şi amestecaţi pentru a omogeniza.

Smoothie de iaurt şi spanac: adăugaţi în blender o mână de frunze de spanac bine spălate, 1 banană, 1 cană de iaurt, 2-3 linguri de afine (pot fi congelate). Amestecaţi bine până obţineţi textura dorită. Adăugaţi o lingură de pudră de sâmbure de avocado şi serviţi.

Citeşte mai mult pe cevabun.ro. 

Cum să ai televiziune gratis

$
0
0
tv-maxetv-maxe

România e o ţară păcătoasă, în care suntem obligaţi să plătim pentru ce nu avem sau nu folosim, cum este taxa tv inclusă în factura de curent sau cea de drum cuprinsă în preţul combustibilului. Doar că nu prea avem televiziune şi nici drumuri… Dacă vrei să ai cu adevărat la ce te uita, trebuie să plăteşti o taxă de cablu şi pachete suplimentare. În plus, dacă eşti afară din ţară nu poţi urmări, din cauza clauzelor legate de drepturile de autor, nici măcar pe internet transmisii din România.
Dar se poate şi altfel, datorită tot unor intreprinzători români care au inventat tv-maxe, un software care îţi permite să urmăreşti posturile de televiziune din România dar şi câteva din afară. Adică aproape tot ce vrei, de la Protv la Digi şi de la HBO la toată gama Discovery. Deşi iniţial programul a fost gândit exclusiv pentru linux, în urma cererilor repetate a fost adaptat şi pentru windows. Dar să vedem cum funcţionează.

tv-maxe

Linux

Pentru linux, lucrurile sunt relativ simple. Deschizi terminalul şi introduci următoarele. Copiază cu Ctrl+C  şi dă paste cu Ctrl+Alt+V în terminal:

sudo add-apt-repository ppa:venerix/pkg -y

şi, după ce introduci parola, folosind aceleaşi taste copiază:

sudo apt-get update && sudo apt-get install tv-maxe -y

Gata! Acum ai Tv-maxe pe calculator. Deschide meniul , dă click dreapta şi adaugă-l pe ecran sau în bara de meniu.

Windows

Pentru windows lucrurile sunt puţin mai diferite dar important e că funcţionează.

Descărcaţi şi instalaţi pe rând după cum urmează:

MSVCR de aici. Dacă nu ştiţi ce versiune de windows rulează calculatorul dumneavoastră (32 sau 64 de biţi) încercaţi prima dată cea de 64 de biţi.

SopCast pentru Windows de aici 

Playerul VLC de aici

La final, descăraţi aici tv-maxe (click pe săgeata de deasupra). Apoi dezarhivaţi. Intraţi în folder, daţi click dreapta pe tv-maxe (aplicaţie) şi faceţi un shortcut pe desktop să îl aveţi la îndemână.

Gata! De acum puteţi vedea televiziuni româneşti şi nu numai direct pe calculator sau, dacă îl legaţi la un tv, chiar pe un ecran mai mare. Iar dacă sunteţi fericiţi cu asta,  puteţi face şi o donaţie autorului, cel pe care îl puteţi întreba şi dacă ceva nu merge bine. Succes.

Cum să îţi gestionezi banii

$
0
0
image borcaneimage borcane

image borcane

O metodă simplă şi foarte uşor de aplicat pentru a gestiona bugetul tău şi al familiei, metoda celor 6 borcane te ajută să îţi împarţi eficient cheltuielile. De ce este bună o astfel de metodă? Pentru ca să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma, cum zice proverbul, adică să nu ajungi să ai foarte multe datorii.

Practic, trebuie să împarţi veniturile totale în 6 borcane.

55% – Cheltuieli de bază 55%

Primul borcan, cel mai important, reprezintă aproximativ 55% din totalul veniturilor, bani ce sunt destinaţi cheltuielilor de bază (chirie, rate, utilităţi, transport). În mod normal, aici apar discrepanţe mari în funcţie de numărul membrilor din familie, de nivelul de salarizare. Pe de altă parte, poate reprezenta un prim semnal de alarmă în cazul în care cheltuielile de bază sunt mult peste cele 55%,  de exemplu prea multe rate raportate la nivelul veniturilor.

 

 

10% 10% – Cheltuieli pentru mâncare

Ştim că există sindromul coşului de cumpărături plin ochi în România, dar cheltuielile pentru mâncare nu pot depăşi 10, maxim 15% din totalul veniturilor. Poţi citi mai multe despre cum să îţi faci cumpărăturile în mod eficient aici: Cum să nu cheltui mult la cumpărături.

 

 

10%10% – Economii pe termen lung

Pentru mulţi, acest borcan este cel mai greu de umplut pentru că economiile nu par a fi principala preocupare atunci când există multe alte lucruri de cumpărat în fiecare lună. Dar economiile pe termen lung sunt importante şi chiar dacă există luni în care nu vor fi 10% ci mai puţin, este important să existe.

 

 

 

10%10% – Cheltuieli pentru timp liber

Aici intră mersul la cinema, teatru, concerte, restaurante şi alte distracţii. Evident, dacă există o lună cu mai puţine distracţii şi rămâne ceva din buget, acest surplus este perfect pentru a strânge banii de vacanţă.

 

 

 

10%10% – Cheltuieli diverse

Al 5-lea borcan este destinat, în primul rând, cheltuielilor neprevăzute: diverse tipuri de reparaţii care pot apărea, accidente, spitalizări, cheltuieli pentru lucrări dentare etc. Dar, este şi o metodă de economisire pe termen scurt pentru cheltuieli mai mari, programate: un nou televizor, haine noi, o vacanţă mai scumpă etc. Ştiind că vei face o cheltuială mai mare într-o anumită lună, aduni înainte lună de lună banii de care ai nevoie. Această metodă te ajută mult dacă vrei să îţi cumperi anumite lucruri scumpe dar nu vrei să faci alte rate.

 

5%5% – Bani pentru cadouri

Ultimul borcan este şi cel care te ajută să gestionezi una dintre cheltuielile care îţi pot da multe bătăi de cap: banii pentru cadourile de sărbători, de zile de naştere sau pentru nunţi şi botezuri. Asigură-te că nu depăşeşti bugetul anual destinat acestui scop pentru că este foarte uşor să cheltui mai mult decât îţi poţi permite pentru cadourile de Crăciun, de exemplu.

Dacă ai luni fără aniversări, poţi redirecţiona acest buget către donaţii pentru asociaţiile non-guvernamentale.

 

Sursa articol: BrightSide.

Cum să faci economie la detergent de rufe

$
0
0
putting-detergent-in-washing-machine-1414795-639x427putting-detergent-in-washing-machine-1414795-639x427

Ţi se pare că cheltui prea mult pe detergentul de rufe? Aproape sigur ai dreptate. Pentru că nu de puţine ori folosim mult prea mult detergent pentru a spăla rufe. Şi nu o spunem noi, ci specialiştii care repară maşinile de spălat rufe.

Noua generaţie de maşini de spălat rufe este mult mai eficientă la capitolul consum de electricitate, apă şi detergent. Chiar şi aşa, se pare că folosim mult mai mult detergent decât este nevoie. Iar acest lucru poate dăuna maşinii de spălat pe termen lung, dar şi bugetului.

putting-detergent-in-washing-machine-1414795-639x427

Cât detergent trebuie să folosim, de fapt, în maşina de splălat?

În primul rând trebuie să citim cu atenţie instrucţiunile şi dozajul specificate de producători pe ambalaj, fie că este vorba de detergent pudră sau lichid. De cele mai multe ori, spălăm rufele cu aceeaşi cantitate de detergent indiferent de programul ales sau de cantitatea de rufe introdusă în maşină ceea ce nu este corect.

Dar chiar şi dozele recomandate de producător sunt mai mari decât cele cu adevărat necesare. Ca să te convingi, iată un test simplu pentru a vedea dacă foloseşti prea mult detergent:

  • bagă în maşina de spălat 4-6 prosoape curate, spălate de tine la maşină, fără a adăuga deloc detergent sau balsam
  • alege un program care foloseşte apă caldă şi pune maşina în funcţiune 5 minute
  • opreşte maşina şi verifică dacă se vede spumă de detergent

Dacă vezi spumă sau urme de detergent, înseamnă că prosoapele au fost spălate cu o cantitate prea mare de detergent. Ceea ce nu dăunează doar bugetului tăi ci poate fi periculos pentru sănătatea familiei tale care poate dezvolta afecţiuni ale pielii. Adevărul e că în mod normal poţi spăla rufele cu jumătate din cantitatea de detergent pe care o foloseşti de obicei, iar dacă apa nu este foarte dură în zona în care locuieşti, poţi ajunge să foloseşti doar a opta parte din cât foloseai iniţial.

Ideal este să reduci cantitatea de detergent la jumătate şi să repeţi testul cu prosoapele pentru a vedea dacă poţi reduce chiar mai mult. Şi asta fără a afecta felul în care se curăţă hainele.

Cum să refolosim lucrurile vechi din casă

$
0
0
lucuri-vechi-15lucuri-vechi-15

Cu puţină imaginaţie şi ceva îndemânare, poţi refolosi multe din lucurile vechi sau rupte din casă dându-le o altă destinaţie. Asta ajută mult o gospodărie din punct de vedere financiar, ca să nu mai vorbim că ajută şi mediul înconjurător. Înainte de a da fuga la magazin să cumperi un cuier nou, de exemplu, întreabă-te dacă nu poţi folosi ceva din casă pe care oricum te gândeşti să îl arunci.

Iată câteva idei interesante de refolosire a lucurilor vechi.

  1. Ce să faci cu un cauciuc vechi? O masă de cafea. 🙂 Asta dacă nu ai curte unde îl poţi folosi ca leagăn pentru copii, jardinieră sau băncuţe.
    lucuri-vechi-19
  2. Roţile de bicicletă prind bine în casă. Le poţi transforma în suport pentru tigăi şi oale în bucătărie, într-un ceas sau în rame pentru fotografii. Datorită spiţelor vei putea agăţa uşor diverse lucruri fie ca să organizezi casa mai bine, fie pentru a o decora.
    Nu te speria dacă sunt ruginite, le poţi vopsi uşor cu un spray. E chiar recomandat dacă vrei să le foloseşti în bucătărie.
    lucuri-vechi-21
    lucuri-vechi-11
    lucuri-vechi-17
  3.  Cât despre haine, ştim cu toţii că avem câte un sertar unde tot punem lucruri care nu ne mai vin, care nu se mai poartă, dar pe care le ţinem aşa, că poate vom avea nevoie. Pentru cei talentaţi în ale croitoriei şi cu o maşină de cusut acasă, multe din haine pot fi recondiţionate şi transformate. De exemplu, se pot adăuga extensii de dantelă pe lateralele unui tricou pentru a-l lărgi şi a-i schimba stilul. Dacă nu ai curaj să te arunci în proiecte atât de avansate, poţi transforma tricourile şi maiourile vechi în sacoşe de cumpăraturi, iar şosetele în păpuşi pentru cei mici.
    lucuri-vechi-12
    lucuri-vechi-20
  4. Fiecare casă are ceva farfurii şi pahare sparte sau ciobite. Strânge cioburile într-o cutie şi când ai destule treci la treabă. Poţi decora rame de oglinzi, ghivece sau vaze de flori, le poţi lipi pe potecile din grădină dacă ai aşa ceva sau direct pe perete ca decor. La fel poţi folosi şi cioburile de sticlă colorată. Iar dacă ai sticle cu forme interesante, le poţi converti în lămpi.
    lucuri-vechi-15
    lucuri-vechi-9
  5. Dacă ai nevoie de un cuier foloseşte scule vechi, bucăţi de ţevi sau chiar tacâmuri de care nu mai ai nevoie. Iar dacă te împiedici de piese de lego desperecheate, nu uita că le poţi folosi ca suport de chei.
    lucuri-vechi-7
    lucuri-vechi-8
    lucuri-vechi-1
  6. O scară veche se poate transforma cu uşurinţă într-un raft de cărţi sau într-o etajeră. O poţi vopsi sau lăsa aşa cum e.
    lucuri-vechi-13
  7. O idee minunată dacă vrei un acvariu e să foloseşti un monitor sau televizor vechi. Nu numai că vei avea un acvariu ca în filme, dar vei şi economisi bani.
    lucuri-vechi-18
    lucuri-vechi-14
  8. Din cărţi şi reviste vechi care chiar nu mai pot fi folosite la nimic se pot face rafturi sau chiar un birou ca cel din poza de mai jos. Sau o lampă.
    lucuri-vechi-3
    lucuri-vechi-22
  9. Dacă ai o rachetă de tenis care şi-a trăit anii şi nu se mai poate folosi, iată câteva idei de cum o poţi transforma într-un obiect decorativ.
    lucuri-vechi-23
    lucuri-vechi-2
  10. S-a cam dus epoca CD-urilor, dar tot mai avem prin casă câte unul sau câte o carcasă. Ne prind bine dacă vrem să ne facem globuri de Crăciun. Iar carcasele se pot folosi pentru depozitare.lucuri-vechi-10
    lucuri-vechi-16
  11. Şi să nu uităm de mobila veche. Cam orice se poate recondiţiona şi refolosi, dar este nevoie de îndemânare, scule şi multă răbdare. Te poţi apuca de un proiect mai ambiţios cum e cel de mai jos de a transforma o comodă într-o bancă. Sau să tai o masă în două şi să transformi în birou. Sau un scaun într-un raft.lucuri-vechi-24 lucuri-vechi-25
    lucuri-vechi-4

Un înlocuitor de ou mai ieftin decât oul

$
0
0
aquafaba-600x338aquafaba-600x338

Da, există! Se pot înlocui ouăle în reţete cu ceva care e mai ieftin. E foarte la îndemână pentru zilele de post, pentru cei alergici la ouă sau cei care nu pot consuma produse cu colesterol ridicat.

Despre ce este vorba? Despre aquafaba.

aquafaba-600x338

Ce este aquafaba?

Pe scurt, aquafaba este apa scursă de pe năutul fiert şi se înseamnă mot-a-mot “apă de fasole”. Are o consistenţă vâscoasă, asemnănătoare albuşului de ou. Dacă se bate, acest lichid se transformă într-o spumă albă, densă şi stabilă, la fel ca cele obţinute din albuşurile de ou. Aşa că se poate folosi pentru a face bezele, variante de prăjitură Pavlova, spume cu fructe, biscuiţi, torturi şi alte delicii.

Cum se obţine?

Aquafaba se obţine prin fierberea năutului. Boabele de năut fiert se pot folosi la diverse reţete, iar apa care rămâne este aquafaba. De asemenea, se poate folosi apa care rămâne din conservele de năut fiert, dar aici trebuie menţionat că unele mărci de conserve pot conţine conservanţi, sare şi/sau zahăr adăugate etc.

Cum funcţionează?

Când se bat albuşurile de ou, proteinele din albuş “agaţă” aer şi formează spumă, pe care o numim bezea. Practic, este vorba de bule de aer într-un lichid. Cam aşa se întâmplă şi cu aquafaba, lichid în care s-au indentificat proteine şi amidon, dar şi saponine.

Cantităţile recomandate sunt de 3 linguri de aquafaba pentru a înlocui 1 ou, 2 linguri pentru albuş şi 1 pentru gălbenuş.

Aşa cum am menţionat mai sus, aquafaba se foloseşte ca înlocuitor de ou în blaturi şi prăjituri, ca înlocuitor de albuş în spume, dar şi în maioneze sau sosuri.

Citeşte mai mult pe cevabun.ro.

10 ingrediente care nu trebuie să-ţi lipsească din casă

$
0
0
ingredienteingrediente

Când facem provizii, în special pe termen lung, suntem tentaţi să cumpărăm ingrediente de care fie nu avem nevoie decât rar sau, mai rău, care expiră prea repede. Evident că ideal e opusul, să avem întotdeauan în casă ingrediente versatile şi cu termen de valabilitate extins astfel încât să nu facem stocuri inutile. Acesta este motivul pentru care am întocmit o listă cu astfel de ingrediente care nu se vor dovedi niciodată inutile într-o gospodărie.

ingrediente

1.Pâinea

Inutil să spunem de ce e bine să ai pâine în casă. Fie că avem nevoie de ea pentru a încropi un sandviş rapid sau pentru a o utiliza în altă manieră, pâinea trebuie să fie nelipsită dintr-o casă. Ceea ce poate să pară paradoxal însă este includerea ei într-o listă cu alimente cu care facem stocuri pe termen lung. Tocmai pentru că nu trebuie să lipsească din casă – cine a venit târziu acasă sau s-a întors dintr-un concediu ştie ce înseamnă lipsa unei pâini pe masă – am trecut-o pe lista alimentelor “stocabile”. Ideal e să cumperi pâine proaspătă, să o feliezi (sau să o cumperi feliată) şi să o păstrezi astfel în congelator. Astfel, de fiecare dată când vei avea nevoie de o felie de pâine o să o ai în casă. Nu trebuie decât să o dezgheţi direct în prăjitorul de pâine sau într-o tigaie pentru a o folosi. Pâinea congelată rezistă fără probleme până la şase luni. Păstrează pâinea în pungi închise ermetic pentru a evita deshidratarea sau în cutii de plastic cu capac.

2. Orezul

Orezul este un ingredient de bază într-o bucătărie, pentru că poţi repede încropi din el o mâncare cu costuri reduse, fie că e vorba de un pilaf, un risotto sau pentru când vrei să-ţi faci un orez cu lapte. Ieftin, uşor de stocat şi cu un termen de valabilitate îndelungat, orezul e o sursă serioasă de carbohidraţi, alimente cu o valoare energetică ridicată. Dacă îl fierbi cum se cuvine, o să descoperi că e excelent prăjit alături de legume şi felurite tipuri de carne.

3. Paste făinoase

Pastele făinoase, fie că sunt scurte sau lungi, de la spaghetti la macaroane, nu mai au nevoie de nicio prezentare. Rezistă luni şi chiar ani în cămară, se gătesc în câteva minute, sunt ieftine, versatile şi săţioase.  Fie că faci cele mai bune macaroane cu brânză sau cele mai simple spaghetti cu usturoi, pastele nu trebuie să lipească dintr-o bucătărie. Bonus, încearcă budinca ungurească de macaroane cu brânză de vaci.

4. Cuşcuş

Mai puţin cunoscut şi folosit în bucătăria românească, cuşcuşul este un aliment genial. Se găteşte în doar câteva minute, este foarte versatil şi economicos (dintr-un kilogram ies cam 8-10 porţii de mâncare) şi se stochează pe termen îndelungat atâta timp cât este ferit de umezeală. Învaţă cum să-l găteşti şi o să te îndrăgosteşti de el.

5. Mălai

Spre deosebire de cuşcuş, mălaiul nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fiecare îşi aminteşte că în cămara bunicilor, alături de o bucată de slănină afumată, aveam de fiecare dată provizii mălai. Şi ce ar fi o cămară românească fără mălai, şi bucătăria fără mămăligă?! Deci, mămăligă să fie!

6. Făină

La fel ca mălaiul, făina de grâu se păstrează bine luni în şir, în loc uscat şi răcoros şi nu trebuie să lipsească dintr-o cămară. Pentru a îngroşa sosuri şi supe, pentru a face o plăcintă sau o pâine, un aluat de pizza, sau pur şi simplu pentru poftele esenţiale de clătite sau gogoşi.

7. Fasole, năut, linte

Fasoloase uscate se păstrează cu lunile şi sunt minunate în felurite combinaţii. Fasolea, de exemplu, se găteşte în toate formele de “agregare”, de la supe la iahnie şi la fasole bătută. La fel năutul, care poate fi gătit într-o mâncare sau făcut hummus. Alături de ele, nu strică niciodată să ai în congelator o pungă de mazăre. Se găteşte rapid şi e plină de calităţi.

8. Cartofi

Şi cartofii au o istorie de luni de zile în cămările noastre, de cu toamnă şi până în primăvară, astfel încât nu e de mirare de ce e bine să îi avem tot timpul la îndemână. Rapid şi versatili când e vorba de gătit, cartofii rămân printre cele mai economice ingrediente pe care ne putem baza. Ciorbe, supe, piureuri, prăjiţi, la cuptor, fierţi sau copţi, adăugaţi în tocăniţe sau chiar în deserturi, de cartofi nu te poţi plictisi niciodată.

9. Conserve de peşte

Conservele de peşte sunt tot timpul o soluţie salvatoare, fie că e vorba de o conservă de ton, care e atât de versatilă, sau de una de sardine, gata să contribuie la un sandviş făcut în grabă.  Tonul merită un capitol special, pentru disponibilitatea lui de a face parte dintr-un sos de paste, o salată sau o pizza. Şi chiar un pate pentru a face tartine cu castraveciori muraţi.

10. Sos de roşii

Conservele de sos de roşii (pentru pizza), cu ceapă, usturoi şi ierburi, sunt ideale pentru a lea avea în cămară. Sunt baza perfectă pentru o pizza simplă, o reţetă de paste, pentru a marina chiftele, pentru bucăţi de carne – indiferent că e vorba de cea de pui sau porc, sau pentru a începe o supă sau mâncare rapidă. Aveţi grijă să nu vă lipsească niciodată.

 

 

Idei pentru bradul de Crăciun

$
0
0
brad-1brad-1

O cheltuială importantă când vine Crăciunul este bradul, mai ales că trebuie să îl cumperi în plin sezon când preţurile explodează.

Cheltuială care se repetă an de an dacă îţi cumperi un brad natural şi care are un impact extrem de negativ asupra mediului înconjurător.

brad-1

Alternative la bradul natural

Prima şi cea mai la îndemână este un brad artificial pe care îl poţi cumpăra după sărbători la un preţ redus şi păstra pentru toţi anii următori. Pe lângă preţ, bradul artifical are şi un alt avantaj: cele mai multe modele se demontează şi se pot păstra în cutii relativ reduse fără a-ţi ocupa mult spaţiu din casă.

Dar partea cea mai frumoasă şi interesantă apare când îţi pui imaginaţia la contribuţie pentru un brad ieşit din comun. Da, se poate face din aproape orice iar toţi cei care îţi vor călca pragul vor fi cu siguranţă încântaţi de originalitate :).

Idei 2D pentru spaţii mici

Pentru spaţii mici, cea mai la îndemână soluţie este un brad-contur pe unul din pereţi sau pe o uşă. Îl poţi face din sârmă, sfoară, beteală de brad, bandă adezivă decorativă sau chiar cu vopsea. Pentru familiile cu copii mici este şi o variantă sigură pentru că nu îl pot răsturna :).

Iată câteva exemple:

 

Brad din sfoară colorată. Tutorial aici: http://www.kronprinsessene.com/2012/11/diy-juletre-som-ikke-drysser.html?m=1

Brad din sfoară. Tutorial aici.

Sau ceva mai complicat. Tutorial complet aici.

Sau ceva mai complicat. Tutorial complet aici.

 

 

Brad din bandă adezivă. Tutorial aici: http://www.brit.co/washi-tape-trees/

Brad din bandă adezivă. Tutorial aici.

Brad din hârtie. Tutorial aici.

Brad din hârtie. Tutorial aici.

 

Brad din hârtie colorată.

Brad din hârtie colorată. Tutorial aici.

Sau un brad din ce ai prin casă.

Sau un brad din ce ai prin casă.

Cea mai simplă variantă: din instalaţia de brad.

Cea mai simplă variantă: din instalaţia de brad.

Brad din instalaţie şi globuri.

Brad din instalaţie şi globuri.

Brad din autocolant. Dacă ai răbdare, poţi scrie un colind.

Brad din autocolant. Dacă ai răbdare, poţi scrie un colind.

Idei 3D

Dacă îţi permite spaţiul, poţi încerca una din ideile de mai jos mai ales dacă ai la îndemână deja materialele necesare.

Brad din scară cu lumini şi globuri.

Brad din scară cu lumini şi globuri.

Brad din perne

Brad din perne

brad-din-carti

Cum să cheltui mai puţin de sărbătorile de iarnă

$
0
0
christmas-trees-1823943_640christmas-trees-1823943_640

Sărbătorile de iarnă încep în noiembrie. Da, chiar de la mijlocul lui noiembrie magazinele încep să ofere articole de Crăciun, oferte de nerefuzat la decoraţiuni şi îndemnuri de a cumpăra cât mai multe lucruri. Nu e greu, aşadar, să ajungi să cheltui mai mult decât îţi permiţi. Să nu uităm însă că, la fel ca orice alt eveniment, sărbătorile trec dar datoriile rămân. christmas-trees-1823943_640

Iată câteva sfaturi pentru a petrecere sărbătorile de iarnă fără a cheltui prea mult, dar fără a renunţa la ceea ce înseamnă sărbătorile pentru tine.

Aşteptări realiste

Cel mai important aspect este să ai aşteptări cât mai realiste de la sărbătorile de iarnă. Ai deja un buget stabilit? Ai economisit special pentru sărbători? Îţi doreşti să călătoreşti sau să rămâi acasă? Vrei să oferi cadouri tuturor sau doar celor apropiaţi? Vrei un Crăciun în familie sau cu prietenii?

Nu încerca să faci totul pentru că vei ajunge să cheltui mult peste ce îţi poţi permite. Înainte de a începe luna decembrie, conturează un buget pe care îl poţi aloca pentru sărbători şi împarte-l pe categorii în funcţie de planuri. Dacă nu ai bani suficienţi, prima dată încearcă să vezi dacă nu poţi renunţa la anumite cheltuieli înainte de a te arunca la împrumuturi sau la cardul de credit.

Să ai în vedere că între 20 decembrie şi 5 ianuarie toate preţurile cresc la călătorii, cadouri, mese în oraş etc. Evident, ideal este să îţi faci planuri cu mai mult timp înainte mai ales dacă vrei să călătoreşti.

Cadourile

Una din cele mai importante cheltuieli, cadourile de Crăciun acaparează o bucată bună din bugetul de sărbători. Înainte de a te duce la cumpăraturi, fă o listă cu persoanele importante cărora vrei să le dăruieşti ceva şi stabileşte o sumă pe care ţi-o permiţi pentru fiecare.

Apoi, treci la acţiune:

  • nu lăsa pe ultima clipă cadourile. Va fi foarte stresant din cauza aglomeraţiei şi a ofertei care scade cu cât se apropie momentul Ajunului.
  • încearcă să cumperi cadourile în extra-sezon când sunt mai ieftine, uneori chiar în ofertă, şi să le păstrezi pentru Crăciun pentru a le dărui (evident, vorbim aici de obiecte neperisabile). Dacă ai copii şi ştii ce îşi doresc de Crăciun, încearcă să cumperi cadourile pe rând (un cadou pe lună, de exemplu) în lunile de vară şi de toamnă. La fel poţi proceda cu cadourile celor apropiaţi (din familie) sau prieteni dacă deja ştii ce să le dăruieşti. Nu uita că poţi cumpăra online, la mâna a doua, poţi face schimb cu alte lucruri pe care le ai deja şi de care tu nu ai nevoie. Citeşte aici mai multe idei.
  • ia în calcul cadourile făcute de tine sau de artişti / artizani locali. Există multe pagini online cu idei de cadouri făcute în casă pe care le poţi dărui de sărbători. Personalizează-le cu fotografii pe care le ai deja cu persoana respectivă. În cazul în care nu ai timp sau îţi lipseşte îndemânarea, apelează la cadouri unicat făcute de artizanii locali – căni pictate manual, bijuterii, cărţi personalizate, obiecte mici de decor. Pe lângă faptul că sunt originale, aceste cadouri sunt şi mai economice decât alte obiecte din marile magazine.
  • nu cheltui prea mult pe hârtia de împachetat. Aruncăm prea multă hârtie de sărbători, fără rost. Mai bine scrie un mesaj frumos pe o etichetă simplă.

Bradul şi decoraţiunile

Casa va fi frumoasă de sărbători dacă atmosfera va fi una potrivită. Nu investi peste măsură în decoraţiuni. Încearcă să faci cât mai multe în casă, de la brad – vezi aici idei de a înlocui bradul natural cu unul original şi mult mai economic, la decoraţiuni. Foloseşte din ce ai deja din anii trecuţi şi reciclează cât mai multe materiale. Încearcă inclusiv să faci schimb cu prietenii de decoraţiuni – aşa veţi avea totul diferit fără să cheltuiţi bani în plus.

Mâncarea

Da, românii risipesc mâncarea, mai ales de sărbători. Gătim foarte multe feluri de mâncare în cantităţi prea mari pentru că, nu-i aşa, “mai bine să rămână decât să n-avem ce pune pe masă”. Ei, bine, nu e chiar aşa simplu pentru că mâncarea costă iar de cele mai multe ori ajungem să aruncăm prea multă de sărbători. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici nu e sănătos excesul de grăsimi şi de calorii cu care ajungem să ne îndopăm nu doar în ziua de Crăciun ci şi în săptămâna care urmează doar fiindcă avem prea multă mâncare.

Încearcă să îţi stabileşti un meniu festiv, dar cât mai aproape de normalitate ca număr de feluri de mâncare. Cel mai simplu este să îţi alegi un tip de meniu  (poate fi orice de la tradiţional la vegetarian, de la italian la francez etc). Găseşti aici idei de meniuri şi câte ceva despre matematica de sărbători. Pentru a nu găti în exces, calculează înainte de cumpărături cantităţile necesare în funcţie de numărul de persoane. Nu uita că nimeni nu va putea mânca o porţie întreagă din fiecare fel de mâncare dacă faci mai mult decât o gustare, fel principal şi desert. Ia în calcul şi felul băuturilor pe care le vei servi. Berea, vinul spumant, şampania, băuturile carbogazoase tind să ofere saţietate mai repede.

Şi nu uita de aranjarea mesei. Găseşti aici ghidul complet. 

Spiritul sărbătorilor 

Este la sfârşitul listei, dar este, de departe, cel mai important aspect. Ca să nu ieşi din sărbători mai stresat ca înainte, plin de datorii şi cu sentimentul că ai nevoie de încă un concediu, nu uita de spiritul Crăciunului. Dăruieşte din suflet. Dacă nu ai buget suficiente pentru a oferi tuturor de toate, nu te stresa. Dăruieşte experienţe. Oferă-le timpul tău. Mergi cu ei la un film, la o piesă de teatru într-un spaţiu improvizat, la un picnic sau la săniuş. Nu totul trebuie să coste bani.

Dacă ai buget de mers la cumpărături, alege magazinele deosebite, magazinele mici de cartier, artizanii locali. În acest fel îi vei susţine pe micii întreprinzători. Când ai găsit ceva ce îţi place cu adevărat – o doamnă care face torturi bune acasă, un artist care îţi personalizează un cadou, – recomandă-i prietenilor tăi, fă-le reclamă printre cei apropiaţi ţie în reţelele de socializare.

Şi nu uita să dăruieşti ceva şi celor mai puţini norocoşi. Chiar dacă nu ai buget de donat către ONG-uri, dăruieşte ceva de mâncare vecinilor care nu au, unui om necăjit pe care îl vezi pe stradă. Adună împreună cu prietenii câte ceva de ale gurii, haine şi jucării de care nu mai ai nevoie, şi dăruieşte-le.

Sărbători fericite să aveţi!

Cum să refoloseşti ambalajele de bomboane

$
0
0
ambalaje-de-bomboaneambalaje-de-bomboane

O cutie de bomboane… Copii sau adulţi, ne bucurăm de o cutie de bomboane şi fie că le mâncăm pe toate dintr-o suflare sau mai păstrăm pentru alte zile, la final rămânem cu cutia goală. Partea de plastic în care sunt aşezate bomboane poate fi refolosită cu succes pentru alte lucruri.

ambalaje-de-bomboane

Pentru congelat

Fiindcă de cele mai multe ori ambalajele de bomboane sunt frumoase, le poţi refolosi pentru a da formă banalelor cuburi de gheaţă, de exemplu. Mai ales dacă ai o de organizat o petrecere, tot ce trebuie să faci e să pui apă în tava de plastic în care au fost bomboanele şi să o bagi în congelator. Dacă este prea moale plasticul, aşeaz-o pe un fund de plastic.

Mai poţi congela:

  • verdeţuri în ulei – vezi aici tutorialul complet

  • cuburi de cafea sau de ceai

    Prepară o cafea tare, de preferinţă espresso, las-o la răcit şi toarn-o în tava de bomboane. Congelează-le şi îţi poţi prepara o cafea rece în zilele călduroase de vară punând un cub sau mai multe într-un pahar cu lapte. La fel poţi proceda şi cu lapte cald în care cuburile se vor topi mai repede. La fel poţi proceda cu ceaiul.

  • cuburi de sirop pentru cocktailuri

    Vrei să îţi impresionezi musafirii? Nimic mai simplu. Prepară siropuri pentru cocktailuri: 50% apă pe care o combini cu sirop (Grenadine, sirop de soc etc). Torni amestecul în tava de bomboane şi congelezi. Foloseşti cuburile colorate şi pline de gust pentru a prepara cocktailuri.

  • cuburi de gheaţă cu flori pentru sucuri

    cuburi-cu-floriTot gheaţă, dar de data asta pui flori comestibile. Alege flori ca hibiscus, soc, petale sau boboci mici de trandafiri şi congelează-le în cuburile de gheaţă. Le poţi folosi pentru sucuri, limonade, ceaiuri reci şi alte bături de vară. Tutorial complet aici. 

  • lapte sau bături vegetale

    Ai mult lapte în frigider pe cale să expire? Congelează-l în cuburi. Le poţi folosi ca pe cuburile de gheaţă dar le pui în cafea pentru o cafea cu lapte.

 

Pentru păstrat

Cutiile de bomboane sunt perfecte pentru a păstra lucruri mici pe care le rătăceşti prin sertare sau cutii necompartimentate. Păstrează-le cu tot cu cutia de carton care are capac, etichetează clar şi vizibil ce păstrezi în ea.

  • bijuterii mici

    Cutiile de bomboane sunt ideale pentru bijuterii mici: cercei, lanţuri şi brăţări subţiri, de exemplu, mai ales pentru cele pe care nu le foloseşti zilnic. Pune câte o pereche de cercei în fiecare compartiment. Ţine cutia în poziţie orizontală când o depozitezi.

  • mărgele

    margeleDacă eşti pasionat de lucrul manual şi obişnuieşti să confecţionezi diverse lucruri acasă, poţi folosi cutia de bomboane pentru a păstra mărgele, paiete şi alte elemente mici, bine împărţite pe culori şi categorii.

  • nasturi

    Ai o colecţie de nasturi şi capse de la toate hainele pe care le cumperi? Poţi păstra şi nasturii de la hainele pe care nu le mai poţi folosi şi pe care le arunci. Îţi vor folosi atunci când ai nevoie de nasturi de rezervă sau când vrei să îţi recondiţionezi o haină veche.

  • ace

    Ace, ace de siguranţă, bolduri. Le poţi păstra în cutiile de bomboane, grupate pe mărimi şi tip.

  • cuie, şuruburi

    Dacă nu ai la îndemână recipiente de plastic cu capac pentru păstrat cuiele şi şuruburile care îţi rămân după fiecare reparaţie prin casă, nu ezita să foloseşti cutia de bomboane.

Tu la ce foloseşti cutiile de bomboane? Scrie-ne un comentariu.


Salam de biscuiţi

$
0
0
salam-de-biscuitisalam-de-biscuiti

O reţetă marca cevabun.ro – salam de biscuiţi. Simplu de preparat, acest desert ne aduce multora aminte de copilărie. Iată o ocazie bună de a-l prepara împreună cu cei dragi.

 

salam-de-biscuiti

Ingrediente:

  • 700 grame biscuiţi simpli
  • 120 grame unt gras, minim 80% (sau margarină, sau unt de cocos)
  • 250 grame zahăr
  • 4 linguri cacao
  • 10 ml esenţă de rom
  • câte o lingură de rahat tocat, nucă mărunţită, stafide (opţional)

Preparare:

  1. Rupeţi biscuiţii în bucăţi neregulate (sfârâmaţi-i pur şi simplu dar nu prea mic pentru a rămâne salamul marmorat).
  2. Puneţi zahărul la fiert împreună cu 200 ml de apă.
  3. Fierbeţi la foc mic timp de 7-8 minute până se leagă într-un sirop.
  4. Tăiaţi cubuleţe untul sau margarina şi adăugaţi-l în siropul de zahăr.
  5. Omogenizaţi.
  6. Încorporaţi pudra de cacao şi esenţa de rom.
  7. Încorporaţi biscuiţii şi, opţional, restul ingredientelor (stafide, nuci, rahat, etc.).
  8. Ungeţi o folie de aluminiu sau de plastic cu puţin ulei.
  9. Turnaţi amestecul în mijloc, formând salamul cu dosul unei linguri.
  10. Rulaţi folia, strângeţi capetele şi răsuciţi-le până când folia strânge şi formează bine salamul.
  11. Introduceţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
  12. Se serveşte feliat.

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

 

Lucruri gratis

$
0
0
money-256314_640money-256314_640

Prima regulă pentru a economisi este să nu cheltui mai mult decât îţi poţi permite. Dar tentaţiile sunt mari. Copilul vrea o jucărie, tu o haină, ar mai trebui câte ceva prin casă şi lista nu se sfârşeşte niciodată.

money-256314_640

Înainte de a cumpăra ceva, încearcă să răspunzi la aceste 3 întrebări cheie:

1) Ai nevoie de lucrul respectiv sau e doar o dorinţă?

Cel mai simplu este să te gândeşti la utilitatea lucrului respectiv: cât de des îl vei folosi, chiar nu poţi să te descurci fără el, dacă îl achiziţionezi îl poţi revinde dacă nu mai ai nevoie de el, cât din valoarea lui iniţială se pierde. Dacă stabileşti că nu e doar un moft, ci chiar ai nevoie de lucrul respectiv treci la întrebarea următoare.

2) Poţi folosi altceva în locul lui pe care deja îl ai?

Uneori, cu puţină imaginaţie, putem folosi altceva din casă pentru a înlocui un lucru de care avem nevoie. Citeşte pe site-ul nostru mai multe despre cum poţi refolosi ce ai prin casă pentru alte scopuri.

3) Cum îl poţi obţine fără să-l cumperi?

Prima dată, încearcă să îl iei cu împrumut sau chiar să îl închiriezi dacă ai nevoie de el doar ocazional. De exemplu, dacă ai nevoie de o carte sau manual specializat pentru un examen, încearcă să îl împrumuţi de la prieteni, de la bibliotecă, sau să îl închiriezi online pe site-urile de biblioteci virtuale.

O altă metodă este să faci schimb (un troc) cu alte persoane care au la vânzare lucrul dorit de tine. Există pagini web sau aplicaţii pe mobil în care oamenii oferă spre vânzare lucurile de care nu mai au nevoie. Pe lângă vânzare-cumpărare ai posibilitatea de a face schimb cu ceva ce poţi oferi tu. De asemenea, pe reţelele de socializare există multe grupuri de vânzare la mâna a doua sau chiar de donaţii. Verifică dacă îl poţi obţine de acolo.

Una din cele mai bogate surse de căutare este site-ul lucrurigratis.ro. Dacă nu găseşti aici, caută site-uri de schimburi: de exemplu, “schimb de haine”, “schimb de cărţi”. Există multe asemenea iniţiative, uneori dedicate unor anumite zone.

În cazul în care nu ai reuşit să îl obţii fără costuri, cumpără-l la mâna a doua. Caută-l în târguri, la magazine de mâna a doua, pe internet. Amazon.com vinde şi produse folosite cu preţuri mult mai mici decât cele noi.

 

La ce (altceva) folosim maşina de pâine

$
0
0

Invenţie de data relativ recentă, maşina de pâine se bucură de ceva popularitate, în special în rândul celor care vor să gătească acasă mai mult şi mai sănătos. Însă, majoritatea cumpărătorilor o uită în cele din urmă în vreun dulap, pentru că nu mai au timp şi chef să facă pâine, pentru că pâinea rămâne cu găuri de la paletele de frământat, pentru că deşi e simplu să faci pâine, după trebuie să o speli şi tot aşa. Dacă ai intrat aici întrebându-te dacă merită să-ţi cumperi una, probabil că deja te-ai răzgândit. Dar nu te grăbi. Nici tu şi nici cei care au deja una şi li se pare că au făcut o investiţie inutilă, pentru că pe lângă evidentele ei utilizări, maşina de pâine se poate transforma într-un mic robot de bucătărie care să muncească în locul dumneavoastră. Totul e să ştii să o pui la treabă. Pentru că funcţiile unei maşini de făcut pâine –  de încălzit, amestecat şi contabilizat timpul- se pot folosi pentru mult mai mult decât pentru a face o pâine.

1.Pâine.
Dacă deja ţi-ai cumpărat o maşină de pâine, evident că deja o foloseşti pentru a face pâine. Dacă însă te enervează, la fel ca pe mine, urmele lăsate de paletele de frământat în pâine, foloseşte maşina doar pentru a frământa şi dospi aluatul. Apoi scoate aluatul, bagă-l într-o tavă şi dă-l la cupotor. Nu uita să speli maşina imediat sau măcar să laşi cuva la înmuiat, aluatul proaspăt se spală mult mai uşor.

2. Cozonaci
Sincer, oricât de mult îmi plac cozonacii, mi se pare că se munceşte prea mult la ei. Şi mai sunt şi foarte scumpi. De aceea îţi propun să faci aluatul la maşina de pâine. E mai ieftin şi mai rapid. În plus iese garantat. Uite aici reţeta pe care am învăţat-o de la o moldoveancă adevărată, se ştie doar că ele fac cei mai buni cozonaci. În plus ai şi un film ca să nu dai greş. Reţeta aici.

3. Gogoşi
Recunoaşte că îţi plac gogoşile dar îţi e lene să le faci. Sau poate crezi că sunt cine ştie ce filosofie. Nici vorbă! Dacă ai maşină de pâine, pune-o să-ţi frământe şi dospească aluatul. O să ai o surpriză plăcută. Reţeta de gogoşi o găseşti aici.

4. Brânzoaice
Poate le ştii ca brânzoaice sau brânzoici (la fel ca mine) sau ca poale în brâu. Oricum ar fi, aceste plăcinţele au altă poveste de când cu maşina de pâine. Pune ingredientele de aluat în ea, fă aluatul, lasă-l să dospească apoi continua reţeta de aici.

5. Rulouri cu nucă sau scorţişoară
Cu nucă sau scorţişoară, rulourile astea sunt în fond un aluat de cozonac bine dospit ca să fie pufos, umplut după preferinţe. Aşa că fie că ai crescut cu cuiburile de viespi (aşa se numeau înainte de 1990) sau ai descoperit direct cinnamon buns, poţi să le faci singur la tine acasă. Aici ai reţeta de rulouri cu scoţişoară iar aici sunt cele cu nucă.

6. Plăcinte ardeleneşti
Făcute practic dintr-un aluat de pâine, plăcintele ardeleneşti sunt uşor de făcut în maşina de pâine, indiferent dacă urmează să le umpleţi cu brânză, varză călită, cartofi sau chiar carne sau cu o umplutură dulce de tipul merelor. Reţeta aluatului e aceeaşi şi o găşiţi aici.

7. Aluat de pizza
Dacă poţi face un aluat de pâine, evident că poţi să faci şi un aluat de pizza în această maşină. Poţi face mai mult şi să îl păstrezi câteva zile la frigider sau chiar în congelator pentru o perioadă de timp mai lungă. Reţeta e aici.

8. Gemuri
Gemurile sunt printre puţinele reţete (alături de pâine) pe care le dau producătorii acestor maşini. Folosiţi cu încredere. Singura observaţie este să nu puneţi ingrediente tari şi mari în cuvă, vor bloca paletele de frământat sau, în cel mai bun caz, vor zgâria teflonul. Vă spune unul care a păţit-o cu o dulceaţa de gutui. Puteţi începe cu ceva uşor, cum e un gem de portocale. E ideală pentru a face gemuri instant din resturile de fructe.

9. Ketchup 
Poate nu e primul lucru la care te gândeşti când vezi o maşină de pâine, dar ketchup-ul e foarte uşor de făcut în maşina de pâine. Pune toate ingredientele şi lasă maşina să lucreze. Reţeta o ai aici.

10. Risotto 
Ce e bun dar trebuie amestecat tot timpul? Exact, risotto. Pentru că maniera lui de a se găti, prin adaos treptat de lichid (supă) în timp ce amestecăm pe foc, necesită atenţie şi răbdare, de ce nu i-am încredinţa această sarcină maşinii de făcut pâine care chiar la asta se princepe, găteşte şi amestecă fără să se plictisească. Sotaţi ingredientele, adăugaţi orezul şi turnaţi treptat supa până când bobul de orez ajunge la consistenţa dorită. Poţi începe cu un risotto milanez.

11. Sos bolognese
Sosul de paste bolognese se remarcă prin timpul lung necesar tomatelor pentru a găti carnea. De acum poţi lăsa maşina de pâine să-l amestece până ajunge la calitatea dorită. O versiune de reţetă găseşti aici.

12. Dulce de leche 
O dulceaţă de lapte din familia caramelului, foarte populară în Argentina, dulce de leche este exact genul de lucru de care ţi-a spus medicul să te fereşti pentru că este prea bun şi creează dependenţă. Aproape. Singurul lucru care te ţinea departe de el era faptul că îţi lua mult prea mult timp de amestecat pentru a avea răbdare să-l găteşti. Atunci lasă maşina de pâine să o facă. Pune laptele şi zahărul la treabă. Ai grijă să nu dea în foc. Pardon, în maşină.

Cam astea au fost câteva sugestii pentru a privi cu alţi ochi maşina de pâine ce se prăfuieşte în dulap. Sigur, mai sunt multe altele de făcut în ea, practic aproape orice aluat cu drojdie sau maia care are nevoie de dospire. Mai puteţi găti în ea terciuri, grişuri sau mămăligi. Dar pentru unele lucruri pur şi simplu nu prea merită să murdărim maşina pentru cele câteva minute de amestecat într-o cratiţă. În schimb, dacă aveţi nevoie de cineva să stea lângă foc şi să amestece minute în şir, amintiţi-vă de ea.

 

 

Cum să călătoreşti (aproape) gratis

$
0
0

Dacă eşti curios, cunoşti o limbă străină de circulaţie internaţională (pentru călătorii în afara ţării), ai puţin spirit de aventură şi nu te dai în lături de la puţină muncă, o să-ţi dăm câteva sugestii despre cum poţi să vezi lumea ieftin în timp ce te îmbogăţeşti cu noi cunoştinţe despre locuri, prieteni şi, de ce nu, chiar meserii. Este vorba despre o metodă relativ nouă dar deja probată de mii de oameni din întreaga lume, care combină două aplicaţii care se pot folosi atât de pe calculator cât şi de pe un smartphone. Un sistem dedicat celor obişnuiţi să călătorească cu rucsacul în spate (backpackers) şi care pot găsi cazare şi mâncare  în schimbul unor servicii prestate în beneficiul celui care le oferă şi un serviciu care împarte costurile între cei care merg cu aceeaşi maşină (carpooling) pentru a obţine un preţ mai bun şi a câştiga experienţe noi.

WORLDPACKERS  sau Unde şi ce să faci

Worldpackers e o platformă utilizată de peste jumătate de milion de oameni care îşi oferă serviciile în schimbul cazării şi mesei oferite de cei care le solicită. Nu te speria, nu îţi cere nimeni o super-calificare, deşi dacă o ai cu siguranţă îţi va folosi. E vorba de ajutor în ferme (agricole sau de creştere a animalelor), hosteluri sau pensiuni, cluburi sau diverse comunităţi.

Cum funcţionează

Îţi faci un profil pe pagina siteului sau îţi descarci aplicaţia direct pe telefonul mobil, pe android sau iOS, şi îţi faci profil acolo. În profil adaugă cât mai multe informaţii. Ce limbi vorbeşti şi la ce nivel şi ce ştii să faci. Fii sincer, nu te ajută să ajungi acolo şi gazda să-ţi ceară să pleci pentru că nu se înţelege cu tine sau nu-l poţi ajuta, dar nu exagera cu modestia, în cele din urmă sunt unele locuri în care vei avea concurenţă pentru postul sau perioada respectivă. Trebuie să-l câştigi cinstit.

Ce dai

De regulă se solicită ajutor în bucătărie în pensiuni, baruri şi hosteluri, serviciu de recepţie şi/sau curăţenie în spaţii de cazare, ajutor în ferme agricole tradiţionale sau de permacultură, pentru creşterea animalelor, în centre de îngrijire a copiilor sau a animalelor. Se solicită de asemenea promotori de evenimente, fotografi, specialişti în webdesign sau IT, în social media şi aşa mai departe. Practic, posibilităţile sunt infinite, atâta timp cât nu te dai în lături de la puţină muncă şi eşti destul de serios faţă de cei care te găzduiesc. Caută cu atenţie, verifică, fixează perioada de timp şi aplică.

Ce câştigi

Experienţă 🙂 Pe bune. Unele locaţii oferă cursuri de specializare (bucătărie, permacultură, şi altele) şi la final chiar diplome. În plus ai cazarea şi masa asigurate.  După-amiezele libere (în funcţie de orarul de muncă) şi minim o zi, dacă nu două, doar pentru tine, pentru a explora locurile. Aici trebuie făcută o paranteză: când aplici pentru o anumită locaţie şi perioadă, trebuie să citeşti cu atenţie ce şi cât îţi oferă. Unii oferă camere individuale, alţii un pat în cameră cu alţi voluntari sau chiar doar un cort. La fel mesele. Există locaţii care oferă trei mese pe zi, altele care oferă două sau doar micul dejun. Dar şi locaţii care pun la dispoziţie doar condiţii pentru a găti. Majoritatea oferă spaţii pentru spălarea rufelor sau, în cazul pensiunilor, ţi le chiar spală. Unele oferă biciclete sau bărci pentru petrecerea timpului liber, altele excursii cu ghid local. Nicăieri nu e la fel. Pentru că, aşa cu o să vezi, gazdele pot să fie de la o grădiniţă în miezul Parisului până la o casă suspendată în jungla din Costa Rica! Şi asta face acest proiect atât de incitant! Şi, nu în ultimul rând vei cunoaşte lumea şi oamenii săi.

Cum să eviţi pericolele

Nu poţi pleca în lume de la premisa că oamenii sunt răi şi vor să te exploateze. Dar nici să mergi în locuri total străine fără să deschizi ochii. Verifică de fiecare dată condiţiile oferite şi cerinţele gazdei. Cere detalii înainte de a aplica. Verifică opiniile scrise de cei care au trecut pe acolo şi nu ezita să le ceri detalii. În general toate gazdele de pe această platformă sunt verificate înainte, însă îţi recomand să optezi pentru cele care au cât mai multe evaluări pozitive. Ca un sfat general, fiecare regiune sau ţară are un forum dedicat. Intră pe el şi schimbă impresii. De multe ori se formează grupuri de voluntari care merg împreună sau îşi propun un traseu comun pe care să-l urmeze, alegând mai multe gazde pentru care să facă voluntariat, de exemplu. Brazilia de la nord la sud sau Europa de la Est la Vest. Nu există practic nicio idee prea trăznită pentru a o ignora. Intră şi o să câştigi idei!

Transportul

Dacă ţi-ai stabilit locurile pe care o să le vizitezi şi unde o să locuieşti e timpul să cauţi bilete de avion (pentru distanţe mari) sau un serviciul de carpoooling care, de fiecare dată iese mai ieftin decât un autobuz sau tren. Pentru bilete de avion, dacă vrei să faci economii, trebuie să optezi pentru zboruri combinate, unele de pe o zi pe alta, dar călătorii de lungă durată sunt obişnuiţi să doarmă pe propiul rucsac în sala de aşteptare a unui aeroport şi să mănânce un sandviş făcut din timp. Dacă vrei să cauţi bilete ieftine de avion îţi recomand Skyscanner sau un serviciu similar care interconectează zboruri pentru a găsi cel mai bun preţ. Un alt serviciu revoluţionar e oferit de Flight Fox care îţi caută cel mai bun preţ pentru o rută.

Pentru distanţe mici şi medii, de exemplu prin Europa, autoturismele rămân o soluţie la îndemână. Dacă nu ai unul sau nu vrei să-l foloseşti poţi utiliza serviciile de carpooling. Ce este carpoolingul? Este un serviciu de împărţit costurile de transport între călători, şofer şi unul sau mai mulţi ultilizatori ai serviciului. Pentru asta îţi recomandăm Bla Bla Car-ul. De ce el şi nu un autostop clasic? Pentru că ştii exact de unde şi la ce oră te vei întâlni cu şoferul, vei cunoaşte din timp cine este (toţi şoferii sunt verificaţi cu acte de identitate) şi ce maşină are în baza calificativelor date de utilizatorii anteriori şi, mai ales, ştii exact cât de va costa şi aproximativ când vei ajunge la destinaţie. Iar ulterior vei putea să notezi singur cât de bun sau prost a fost transportul. Mai mult decât un mijloc de transport ieftin, Bla Bla Car este o experienţă, de aici îi vine şi numele, de la faptul că nu o să stai singur într-un autocar privind pe geam ci vei putea să-ţi faci noi cunoştinţe în timp ce te afli la drum. Descarcă aplicaţia din Google Play sau din iOS Store.

Drum bun!

Cum să faci bani când deschizi telefonul

$
0
0

Dacă te-ai gândit cum să faci niște bani fără să faci nimic (față de ce faci  în mod normal gratis), proababil soluția  se numește Fronto. Dacă ai un smartphone cu sistem de operare Android nu trebuie decă să urmezi pașii de mai jos și o să începi să faci niște bani de fiecare dată când îți deschizi telefoul.


Ce este Fronto?

Este un lockscreen asociat unui server de publicitate (la fel ca cele de pe Youtube) astfel, aproape de fiecare dată când îți deschizi telefonul, o să vezi o reclamă. Fie că îți deblochezi  pur și simplu telefonul sau vizionezi reclama respectivă, vei primi puncte (20 de puncte pentru deblocare, 30 de puncte pentru vizionare). În plus, în primele zile vei primi automat între 100 și 1000 de puncte doar pentru că soliciți acest lucru iar dacă îți inviți prietenii să folosească  serviciul alte 1250 de puncte (pentru fiecare prieten).

Ce faci cu punctele?

Practic toate punctele se convertesc automat în bani (Euro) și pot fi asociate unui cont de PayPal (cont bancar virtual de unde poți trimite/primi bani sau face plăți) sau transforma în vouchere cadou pentru a face cumpărături pe Amazon.

Câți bani poți face?

Probabil nu o să te îmbogățești, dar în fiecare lună poți câștiga câteva zeci de euro  fără să faci mai nimic față de ce faci în mod normal, bani cu care îți poți plăti abonamentul de telefon sau cumpăra viitorul telefon de pe Amazon.

Cum procedezi?

În primul rând dă click de pe telefonul tău aici pentru a instala Fronto.

Apoi  mergi în setări  (rotița din dreapta) și setează-ți contul (poți să-l asociezi rapid cu cel de Facebook), adaugă contul de PayPal (dacă  ai, dacă nu îl poți adăuga mai tărziu). După, pentru a acumula primele puncte, dă click pe “enter referral code” unde intoduci codul: traiesteieftin. Care îți va aduce automat puncte. Mai apoi poți trimite invitații (din Invite friend), de exemplu pe facebook, pentru a acumula puncte suplimentare.  Apoi, colectează punctele zilnice din Daily Reward (fă-o în fiecare zi).

Gata! De acum primești puncte de fiecare dată când un prieten își instalează aplicația și atunci când pur și simplu îți deschizi telefonul.

 

 

Viewing all 113 articles
Browse latest View live